Ще стане ли Мария Габриел премиер, след като вчера предложения от

...
Ще стане ли Мария Габриел премиер, след като вчера предложения от
Коментари Харесай

Ще стане ли Мария Габриел премиер или отиваме на избори

Ще стане ли Мария Габриел министър председател, след като вчера оферти от нея проекто-кабинет беше неодобрен от ППДБ, а номинираните министри от Политическа партия и Демократична България оповестиха протест и отхвърлиха да вземат участие в държавното управление.

 

Пред президента кандидат-премиерът посочи, че с ПП-ДБ са постигнали съглашение за общо ръководство, от което излиза наяве, че нямат разлики във връзка с правосъдната промяна, обновяването на регулаторните органи и воденето на битка с корупцията. По думите й, до момента промени са били провеждани с поддръжката на ГЕРБ-СДС, което е направило разумно настояването на партията на Бойко Борисов да се сътвори държавно управление на споделената отговорност, в което ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени сътрудници.

В нито един миг обаче тя не съобщи, че договарянията с десницата са били сполучливи. Пред президента Габриел изчете лист на министри, 11 от които по-късно обявиха, че не е поискано единодушието им за присъединяване в такъм кабинет

 

“Предложеният състав в досието, показана на президента, не е координиран с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи, това е план с тях на ГЕРБ-СДС, без да е координиран с нас ”, заяви някобко часа по-късно образецът в оставка Николай Денков на конференция в централата на ДСБ.

 

“Немалка част от номинираните за министри не са давали единодушието си да вземат участие в кабинета. Никога не съм се съгласявал да вземам участие в кабинета. При това състояние аз съм подготвил декларация, с която декларирам, че не желая да бъда номиниран в състава на този Министерски съвет ”, разгласи Денков.

 

“Госпожа Габриел сподели, че няма качества за министър председател, жалост ми е за нея. За господин Борисов ме е позор, тъй като не се появи нито един път да договаря с нас, не вдигаше телефона, нямаше го ”, съобщи Кирил Петков.

 

" Г-жа Габриел към този момент не е част от решението, а е част от казуса. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България ", разгласи съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.

 

Правосъдният министър в оставка Атанас Славов, който също е посочен в листата без единодушието му, съобщи, че номинирането на министри без утвърждението им е тежко нарушаване на Конституцията. Той сподели декларация с отхвърли си да влезе в кабинет на ГЕРБ-СДС, а след него същото направиха още няколко от хората в листата.

 

От ГЕРБ-СДС импровизирано потвърдиха по-рано, че гласуването на държавното управление е планувано за първия пленарен ден от тази седмица, само че в днения ред на съвещанието през днешния ден такава точка липсва.

 

След декларациите за отвод от присъединяване в кабинета на министрите на ППДБ обаче, Габриел може да предложи промени в показания на президента състав на държавното управление, защото конституционната процедура го разрешава и това не нарушава реда съгласно тълкувателно решение 20 от 1992 година на Конституционен съд.

 

Тя има шест дни, с цел да показа пред Народното събрание нов състав на кабинет, в случай че желае да извърви до дъно конституционната процедура.

Повече от несъмнено е обаче, че подобен кабинет няма да успее да събере нужното болшинство в Народното събрание.

И по този начин пъпвият мандат ще бъде провален.

 

Ако опитът за държавно управление с първия мандат не успее, съгласно конституционната процедура идващият мандат би трябвало да бъде връчен на втората по бройка група в Народното събрание - " Продължаваме промяната - Демократична България ".

 

Основният закон не дефинира период, в който да стане това и преценката е на президента Румен Радев.

 

След приемане на мандата групата на ПП-ДБ ще има седем дни, с цел да се опита да откри нужното болшинство за одобрение на държавно управление.

 

Ако и вторият опит се провали, президентът разполага със седмица, с цел да реши на коя друга група в Народното събрание да даде опция да ръководи. В последните четири сходни процедури президентът непроменяемо избираше Българска социалистическа партия. За последния опит няма официално времево ограничаване, той може да продължи по-дълго от предходните.


Ако се съблюдават досегашните политически поръчки, няма особени очаквания за съставяне на кабинет - единствено групите на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " имат задоволително гласове за болшинство, без други сътрудници


Теоретично няма спънка Мария Габриел да бъде номинирана за министър председател за втория мандат. Партията на Бойко Борисов обаче към този момент съобщи, че ще договаря за присъединяване единствено в границите на личния си мандат. При всяка от другите групи ще е нужна композиция от три групи, която е мъчно постижима.

 

Изчерпването на процедурата има директно отношение към периодите за привикване на предварителни парламентарни избори - по конституция президентът при крах да се сформира кабинет, президентът назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период.

 

Очаква се на 9 юни да е гласуването на Европейски парламент. Ако се върви към вид за гласоподаване и за народен парламент на същата дата, процедурата би трябвало да е завършила до 9 април.

 

По неофициална информация в част от политическите централи е обсъждан и вид за евакуиране на националния избор за седмица по-рано - на юни, което значи указът за изборите да излезе на 2 април.

 

След измененията в Конституцията от края на предходната година Народното събрание няма да бъде необуздано и ще работи до избирането на ново, а президентът ще избере бъдещия длъжностен министър председател всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или зам.-председател на Сметната палата. Румен Радев към този момент разяснява, че ще кара " по домова книга ", намеквайки, че първият му избор ще е парламентарният ръководител Росен Желязков (ГЕРБ).

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР